3 z 10
Poprzednie
Następne
Złota dziewiątka odporności - zobacz, czy dobrze się chronisz przed chorobą. W dobie pandemii koronawirusa warto o to zadbać
2. Jelita - strażnik odporności W jelitach znajdują się grupy mikroorganizmów, zarówno te pożyteczne, jak i te, które mogą przyczyniać się do powstawania lub rozwoju chorób. Jest ich ok 1000 gatunków w całym przewodzie pokarmowym. Będą to m.in. Bifidobacterium, Bacteroides, Escherichia, Enterococcus, Lactobacillus czy Clostridium. Niektóre z nich znane nam są ze składów np: jogurtów. Bakterie jelitowe hamują rozwój patogenów i innych szkodliwych bakterii, wspierają odporności organizmu, syntetyzują witaminy z grupy B i K, hamują stan zapalny, zwiększają stopień wykorzystania składników odżywczych, uszczelniają barierę jelitową, poprawiają perystaltykę jelit, regenerują nabłonek jelitowy.