2 z 10
Poprzednie
Następne
Złota dziewiątka odporności - zobacz, czy dobrze się chronisz przed chorobą. W dobie pandemii koronawirusa warto o to zadbać
1. Odżywianie Można przyjąć, że dla większości ludzi zdrowa dieta to taka bogata w warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, dobre oleje, chude mięso, chudy nabiał, jeśli jest dobrze tolerowany. Im mniej przetworzone produkty spożywcze, tym zdrowiej. Urozmaicona dieta jest źródłem błonnika, witamin, minerałów, makroskładników, czyli wszystkiego czego organizm potrzebuje do sprawnego funkcjonowania, w tym utrzymania swoich sił obronnych w gotowości. Warto także spożywać produkty zawierające naturalne bakterie, są to produkty fermentowane (jogurty, ogórki kiszone, kapusta kiszona, zakwas z buraków, ocet jabłkowy). Także miód i czosnek razem stają się siłą napędową, wzmacniającą układ odpornościowy w walce z wirusami.