Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kolejne warsztaty kulinarne Wielkiej Konfraterni

Piotr Piesik
Archiwum organizatorów
Listopad to tradycyjna pora, kiedy kucharze i smakosze pochylają się nad potrawami sporządzonymi z gęsiny. Nie jest inaczej w odniesieniu do pasjonatów dobrej kuchni z Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła, Napitku i Rękodzieła. 15 listopada, w Izbie Smaku w Parparach konfratrzy organizują kolejne Warsztaty Kulinarne tym razem zatytułowane "Gęsina na Świętego Marcina".

Właściwie będziemy mieli do czynienia z pełną gamą produktów z gęsiny - zapowiada Przemysław Dobrzyński, posiadacz tytułu Pierwszego Wędzarza Konfraterni. - Od słynnych półgęsków, poprzez dość specyficznie wędzoną kiełbasę, smakowitą okrasę, aż do czerniny, bo i taką będziemy robić na warsztatach. Od A do Z sporządzi ją Mistrz, który zastrzega sobie anonimowość. Czernina będzie w stu procentach zgodna z polskim archetypem tej zupy.

Półgęski wędzone na zimno przez wiele dni, w dniu warsztatów w sobotę Konfratrzy po prostu wyjmą z wędzarni i... skosztują. Omówiony zostanie dokładnie cały proces przygotowawczy. Przy okazji wędzenia na zimno, a to zawsze pewien kłopot z dopilnowywaniem długotrwałego wędzenia, uwędzona zostanie też metka sztumska, która ostatnio cieszyła się wielkim wzięciem.

Kanclerz Konfraterni Witold Cyranowicz sporządzi okrasę, podczas jej wyrobu pozostanie w wirtualnym kontakcie z Kuchmistrzem Konfraterni Piotrem Lenartem z Fordonu, który jest uznanym specjalistą od gęsiny. Niestety, z powodu ważnych okoliczności nie może być obecny na warsztatach.

Konfraternia planuje zorganizować jeszcze w grudniu warsztaty poświęcone przyrządzaniu normalnych wyrobów z wieprzowiny. Na koniec ich uczestnicy zabiorą sporo smakołyków na świąteczny stół.

Są jeszcze wolne miejsca i można zapisać się na warsztaty "Gęsina na Świętego Marcina". Najlepiej kontaktować się bezpośrednio telefonicznie – 788-050-065 lub poprzez stronę internetową Konfraterni.

Patronat medialny nad warsztatami sprawuje redakcja "Dziennika Bałtyckiego".

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzierzgon.naszemiasto.pl Nasze Miasto