Właściwie będziemy mieli do czynienia z pełną gamą produktów z gęsiny - zapowiada Przemysław Dobrzyński, posiadacz tytułu Pierwszego Wędzarza Konfraterni. - Od słynnych półgęsków, poprzez dość specyficznie wędzoną kiełbasę, smakowitą okrasę, aż do czerniny, bo i taką będziemy robić na warsztatach. Od A do Z sporządzi ją Mistrz, który zastrzega sobie anonimowość. Czernina będzie w stu procentach zgodna z polskim archetypem tej zupy.
Półgęski wędzone na zimno przez wiele dni, w dniu warsztatów w sobotę Konfratrzy po prostu wyjmą z wędzarni i... skosztują. Omówiony zostanie dokładnie cały proces przygotowawczy. Przy okazji wędzenia na zimno, a to zawsze pewien kłopot z dopilnowywaniem długotrwałego wędzenia, uwędzona zostanie też metka sztumska, która ostatnio cieszyła się wielkim wzięciem.
Kanclerz Konfraterni Witold Cyranowicz sporządzi okrasę, podczas jej wyrobu pozostanie w wirtualnym kontakcie z Kuchmistrzem Konfraterni Piotrem Lenartem z Fordonu, który jest uznanym specjalistą od gęsiny. Niestety, z powodu ważnych okoliczności nie może być obecny na warsztatach.
Konfraternia planuje zorganizować jeszcze w grudniu warsztaty poświęcone przyrządzaniu normalnych wyrobów z wieprzowiny. Na koniec ich uczestnicy zabiorą sporo smakołyków na świąteczny stół.
Są jeszcze wolne miejsca i można zapisać się na warsztaty "Gęsina na Świętego Marcina". Najlepiej kontaktować się bezpośrednio telefonicznie – 788-050-065 lub poprzez stronę internetową Konfraterni.
Patronat medialny nad warsztatami sprawuje redakcja "Dziennika Bałtyckiego".
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?