Uroczyste podpisanie umowy nastąpiło w Klub Amator Senior + w Sztumie przy udziale klubowiczów.
Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego reprezentowali: marszałek Józef Sarnowski i Barbara Bałka - pełnomocniczka marszałka ds. polityki senioralnej. Ze strony Towarzystwa Miłośników Ziemi Sztumskiej w wydarzeniu uczestniczyli, jak informuje strona facebookowa organizacji: Andrzej Lubiński i Krystian Zdziennicki, jako przedstawiciele zarządu TMZS.
Sztumscy seniorzy, i nie tylko, liczą, że wśród tradycyjnych potraw Powiśla znajdzie się bardzo tu znana i ceniona przez smakoszy czarnina. Przypominają, że nieco ponad cztery lata temu, w 2017 roku w Czerninie odbył się festiwal tej zupy, zorganizowany przez Koło Gospodyń Wiejskich.
W listopadzie 2017 roku panie zaprosiły mieszkanców na degustację tej potrawy. Około 150 uczestniczących w spotkaniu osób mogło sprobować cztery rodzaje czarniny: rodzynkową, z wędzoną śliwką, gruszkową z goździkiem oraz oszczędną. Do czarniny podano wówczas ziemniaczane, tzw. szare kluski, makaron i ziemniaki. W spotkaniu uczestniczył kucharz z restauracji Hotelu Haffner w Sopocie, Łukasz Zamorowski, który doradzał jak doprawiać czarninę.
Festiwal w Czerninie (z którego zdjęcia publikujemy za facebookiem Pana Zbigniewa Zwolenkiewicza) był zwieńczeniem warszatów kulinarnych. Ich pokłosiem był natomiast powstały przy współudziale uczestniczek działania folder z przepisami na czarninę.
Zupa ta jest jednym z najbardziej tradycyjnych polskich dań. W jadłospisie staropolskim była to zawiesista zupa przyrządzana na wywarze drobiowym (z kości i podrobów kaczki albo gęsi) i dodatkiem ich świeżej krwi, podprawiona mąką i zakwaszana (utrwalona) octem, zaprawiana (na słodko bądź ostro) pikantnymi przyprawami korzennymi (cynamonem, goździkami, pieprzem) oraz suszonymi śliwkami i jabłkami. Podawano ją z krajanymi podrobami, gruszkami, gotowanymi łazankami albo kluseczkami.
Charakterystyczny słodko-kwaśny smak nadają czarninie cukier i ocet (zmieszane z krwią, żeby zapobiec jej skrzepnięciu). Oprócz podstawowych składników smak nadają zupie dodatki: syrop ze śliwek lub gruszek w occie, gotowane w niej świeże lub suszone owoce (gruszki, śliwki, jabłka, rodzynki lub wiśnie), ocet winny lub jabłkowy, miód lub inne składniki. Czarninę podaje się z kluskami lanymi, domowym makaronem lub z gotowanymi ziemniakami.
I jeszcze jedno: możemy mówić (i pisać) zarówno "czarnina" jak i "czernina". Obie formy są poprawne.
META nie da ci zarobić bez pracy - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?