Nazwa "Zapolskie Smaki" odnosi się do polskich tradycji sztuki kulinarnej, rękodzieła, zarazem powraca pamięcią do osoby Witolda Zapolskiego - Downar. Był on wielkim zwolennikiem podobnych spotkań, poświęconych tradycjom kulinarnym, ludowym, tanecznym, rękodzieła. Użyczał do nich ośrodek Drewutnia.
Organizacji imprezy „Zapolskie Smaki” podjęły się: Stowarzyszenie „Razem Raźniej” Uśnice - Parpary, Powiślańska Organizacja Turystyczna oraz Towarzystwo Historyczno - Muzealne „Powiśle”. Patronat honorowy objął starosta sztumski Wojciech Cymerys, partnerem imprezy jest firma Procam Polska.
„Zapolskie Smaki” rozpoczną się w środę o godz. 11. Planowany czas trwania imprezy - do godz. 17.
Odbędzie się kiermasz rękodzieła i produktów regionalnych. Zawitają na Gapiory wystawcy z różnych miast Polski. Na stoiskach będzie można znaleźć m.in. domowe pierogi, chleb, smalec, swojskie wędliny i sery, przyprawy, miody, zupy oraz ciasta, także wyroby z filcu, wełny oraz obrazy. Zaplanowano degustację sernika - ulubionego ciasta Witolda Zapolskiego - Downar. Dla wszystkich grać będzie znany zespół RMS.
Naturalnie szykowanych jest dla wszystkich wiele niespodzianek. Dojazd do Parpar - najpierw ze Sztumu w kierunku Białej Góry, na skrzyżowaniu w Sztumskim Polu należy skręcić w kierunku Uśnic, po około 3 km zjechać do Parpar za drogowskazem i podążać drogą ułożoną z płyt jumbo. Ośrodka na Gapiorach nie da się przegapić.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?