Poznaj regionalne przysmaki z Pomorza. Oto dania, których warto spróbować
Buraczki pruskie
Buraki ćwikłowe odmiany „Burak opolski” lub „Czerwona kula”, pokrojone w plastry, w zalewie octowej. Smak pikantny słodko-kwaśny, zapach bardzo przyjemny, aromatyczny z wyczuwalną nutą kminku.
Buraczki pruskie „Preussische Rote Beete” znane były przed II wojną światową. Według oryginalnego przepisu przygotowywane są z dodatkiem zalewy słodko-kwaśnej, która wykorzystywana jest także do innych potraw. Specjalne połączenie kminku z burakami sprawia, że buraczki pruskie mają niepowtarzalne walory smakowe. Produkt pochodzi z okolic Sztumu. Receptura przyrządzania Buraczków pruskich opiera się na produktach łatwo dostępnych na tych terenach (kminek uprawiano w ogrodach). Wyróżnikiem jest dość zaskakujące połączenie kminku i buraków.