Amerykańska organizacja propagujący zdrowy tryb życia - Environmental Working Group (EWG) przygotowała raport dotyczący najbardziej toksycznych produktów spożywczych. W najnowszym raporcie skupiono się na warzywach i owocach. Owoce i warzywa zostały zbadane pod kątem zawartości pestycydów.
Na pierwszym miejscu rankingu najbardziej toksycznych produktów spożywczych znalazły się truskawki. Podczas badań w jednej próbce tych owoców wykryto aż 20 różnych pestycydów.
Te warzywa i owoce są najbardziej toksyczne - lista
Produkty zanieczyszczone pestycydami mogą być szkodliwe dla zdrowia. Nie oznacza to, że należy przestać je spożywać, jeśli jednak jest taka możliwość, dobrze szukać ich przede wszystkim w sklepach z żywnością ekologiczną oraz jak najstaranniej myć.
Oto lista toksycznych owoców i warzyw, które według raportu EWG są najbardziej szkodliwe - szczegóły w poniższej galerii.
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Białe małżeństwo adoptowało czarnoskóre dzieci. Zrobili z nich "brygadę" niewolników
- QUIZ. Jak dobrze znasz film "Sami Swoi"? Sprawdź swoją wiedzę o kultowym filmie
- Viki Gabor prywatnie. Tak żyje i mieszka młoda piosenkarka z Krakowa
- 100 euro od zwierzęcia. Pierwszy kraj na świecie wprowadza krowi podatek węglowy