2 z 6
Poprzednie
Następne
Kaszubskie przepisy na zdrowie. 5 najzdrowszych dań z Kaszub
Zupa "dziadówka"
Składniki:
700 g ziemniaków
1 cebula
150 g boczku
0,5 l maślanki
łyżka mąki żytniej
posiekany szczypiorek
liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego
sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, cebulę obrać i posiekać, boczek pokroić na paski. W garnku zagotować 0,5 l wody, dodać ziemniaki, listek laurowy oraz ziele angielskie. Maślankę wymieszać z mąką i wlać do zupy. Gotować do miękkości ziemniaków. Boczek podsmażyć wraz z cebulą. Gdy będzie miękki dodać do zupy. Całość doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem zupę posypać posiekanym szczypiorkiem.
*przepis - przyslijprzepis.pl