MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Jak gotować szparagi? Kolor sznurka zagwarantuje sukces. Oto prosty trik na kruche i apetyczne warzywa do obiadu

Redakcja
Zielone szparagi przed włożeniem do garnka z wrzącą wodą trzeba związać białym sznurkiem wędliniarskim. Ważne, aby był ze zwartego splotu i nie zmieniał smaku szparagów.
Zielone szparagi przed włożeniem do garnka z wrzącą wodą trzeba związać białym sznurkiem wędliniarskim. Ważne, aby był ze zwartego splotu i nie zmieniał smaku szparagów. 123rf.com/foodandmore/zdjęcie ilustracyjne
Szparagi to delikatne i jędrne warzywa o intensywnym smaku. Jednak, aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem, należy odpowiednio je ugotować. Wtedy można podawać je z różnorodnymi dodatkami. Warto użyć sznurek dla ustabilizowania warzyw. Podpowiadamy, w jaki sposób gotować szparagi, aby były smaczne i zdrowe oraz jaki sznurek powinien być stosowany.

W skrócie

W sklepach z akcesoriami kuchennymi dostępne są specjalne garnki do gotowania szparagów. Są one smukłe i mają niewielkie gabaryty. Ich głównym zadaniem jest utrzymywanie warzywa w pionie, aby czubki warzywa ugotowały się w parze wodnej, a twardsze łodyżki stały stabilnie we wrzątku. Jednak nie trzeba kupować drogich gadżetów, aby cieszyć się sezonowym smakiem.

Wiązanie szparagów sznurkiem wędliniarskim

Prostym i niezawodnym sposobem na utrzymanie szparagów w pionie nawet w zwykłym garnku jest przewiązanie ich sznurkiem. Ważne, aby nici kuchenne były naturalnie białe, czyli bez użycia jakichkolwiek barwników. W przeciwnym razie można ugotować kolorowy wywar tak jak główna bohaterka filmu „Dziennik Bridget Jones”, której pozostało podanie gościom niebieskiej zupy. Oczyszczone i przewiązane szparagi trzeba włożyć do wrzątku i w zależności od grubości gotować przez 3-5 minut. Warto pamiętać, że zielone szparagi gotują się krócej niż białe.

Poznaj także przepis na carbonarę ze szparagami:

Hartowanie zielonych szparagów

W czasie, gdy szparagi się gotują, trzeba przygotować miskę z zimną wodą, do której wrzuci się szparagi. Szok temperaturowy zakończy to proces gotowania i pomoże zachować niesamowity zielony kolor warzywa. Następnie ugotowane szparagi można użyć do tarty, do pizzy lub podać z młodymi ziemniakami.

Szparagi gotowane na parze

Kolejną metodą przyrządzenia szparagów jest gotowanie na parze. Można zrobić to w parowarze, garnku do gotowania na parze, bambusowych koszyczkach układanych na garnkach z wodą lub przy pomocy metalowej nakładki. Szparagi należy oczyścić w standardowy sposób, do garnka wlać szklankę wody i postawić na wierzchu koszyczek do gotowania na parze. Woda nie powinna dotykać gadżetu. Gdy woda będzie wrzała, należy gotować warzywa na parze przez 5-7 minut. Koszyczek można przykryć od góry pokrywką, aby przyspieszyć gotowanie.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jak gotować szparagi? Kolor sznurka zagwarantuje sukces. Oto prosty trik na kruche i apetyczne warzywa do obiadu - Strona Kuchni

Wróć na dzierzgon.naszemiasto.pl Nasze Miasto