Agata Siemiaszko
Redaktor onlineStrona ZdrowiaWarszawa
369 materiałów
W Polska Press zajmuję się tematyką zdrowotną, związaną z profilaktyką chorób, aktywnością fizyczną, a także wpływem poszczególnych składników diety na stan zdrowia organizmu. W swoich artykułach często zaznaczam, że profilaktykę zdrowotną należy rozpocząć już od najmłodszych lat, ponieważ im szybciej zostanie wprowadzona, tym większa szansa na dłuższe życie w zdrowiu. Jak pisał w swoich dziełach Hipokrates:
Zdrowie wymaga stanu równowagi między wpływami środowiska, sposobem życia oraz różnymi elementami ludzkiej natury.
Najbardziej interesuje mnie dietoterapia chorób, czyli wpływ diety i nawyków żywieniowych na zmniejszenie dolegliwości związanych z chorobą. Dlatego w swoich artykułach często przekazuję dietetyczne wskazówki:
- tych produktów należy unikać przy dnie moczanowej,
- domowe sposoby wspierające walkę z pasożytami układu pokarmowego,
- produkty obniżające poziom glukozy we krwi.
Interesuję się również fitoterapią i wpływem ziół na stan zdrowia organizmu. Jestem fanką medycyny naturalnej i jeśli jest taka możliwość, staram się wykorzystywać moc roślin w leczeniu niektórych chorób. Jednak zawsze zaznaczam, że napary roślinne stanowią tylko element wspomagający i nie zastąpią terapii farmakologicznego, zleconego przez lekarza:
- zioła na niestrawność: https://stronazdrowia.pl/ziola-na-niestrawnosc-wzdecia-i-bol-brzucha-napary-z-tych-roslin-wspieraja-prace-ukladu-pokarmowego-po-jakie-herbatki-warto/ar/c14-16530423,
- zioła na wysoki poziom cholesterolu: https://stronazdrowia.pl/ziola-na-miazdzyce-i-wysoki-cholesterol-napary-z-tych-roslin-zmniejszaja-ryzyko-zawalu-serca-i-udaru-mozgu-ktore-ziolowe/ar/c14-16313219,
- zioła na cukrzycę typu 2 i stan przedcukrzycowy: https://stronazdrowia.pl/te-produkty-wspomagaja-leczenie-cukrzycy-typu-2-ich-regularne-spozycie-moze-obnizyc-wysokie-stezenie-glukozy-we-krwi-po-co/ar/c14-16035331.
Dodatkowo od wielu lat działam w tematyce sportowej. Trenowałam kolarstwo górskie, a od kilkunastu lat moim ulubionym sportem jest wioślarstwo. Dlatego sukcesywnie pogłębiałam wiedzę na temat naturalnego zwiększenia wydolności organizmu, którą później staram się przekazać Czytelnikom:
Jak trafiłam do serwisu Strona Zdrowa?
Od początku studiów na kierunku dietetyka kliniczna wiedziałam, że chcę pomagać ludziom i przekazywać w ciekawy, ale równocześnie łatwy sposób informacje o tym, jak dbać o stan zdrowia organizmu. Przez kilka lat prowadziłam własny gabinet dietetyczny, gdzie organizowałam szkolenia z zakresu prozdrowotnego stylu życia i aktywności fizycznej dla różnych grup wiekowych. Jednak chcąc poszerzyć swoje horyzonty, postanowiłam w 2021 roku rozpocząć współpracę z Polska Press i Stroną Zdrowia, gdzie postawiłam swoje pierwsze kroki redaktorskie.
O mnie
Urodziłam się na malowniczym Podlasiu, gdzie mieszkam z rodziną i dwoma buldogami francuskimi. Cenię sobie spokój i ciszę, dlatego często pracuję na łonie natury, ponieważ szum drzew wpływa na mnie relaksująco i pozwala mi się skoncentrować.
Prywatnie jestem miłośniczką prozdrowotnego stylu życia. Od wielu lat tworzę własne przepisy kulinarne na zdrowsze wersje tradycyjnych posiłków, które testuję na członkach najbliższej rodziny. W wolnym czasie lubię jeździć rowerem po leśnych ścieżkach, czytać książki, szkicować obrazy oraz słuchać klasyków polskiego rocka.
Sprawdź, jak wygląda opieka medyczna po obumarciu płodu w Polsce
Z raportu Najwyższej Izby Kontroli (NIK) wynika, że w Polsce opieka medyczna po obumarciu płodu jest na niewystarczającym poziomie. W szpitalach brakuje...
Wampir energetyczny – kto to i jak się przed nim chronić?
Wampir energetyczny to osoba, z którą kontakt często powoduje senność, rozdrażnienie oraz niepokój. Charakteryzuje się brakiem empatii oraz dojrzałości...
Często sięgasz po tabletki? Zobacz, czym grozi przyjmowanie ich na pusty żołądek
Większość leków należy przyjmować w trakcie lub po posiłku, ponieważ działa to osłonowo na błonę śluzową żołądka. Szczególnie ważne jest, aby leki...
Sprawdź, które zupy wspomogą odporność oraz ochronę przed przeziębieniem i grypą
Rozgrzewające zupy mogą wzmocnić układ immunologiczny w walce z infekcjami. Okres jesienny charakteryzuje się spadkiem odporności i zwiększoną liczbą zachorowań...
Choroby, które nasilają się w okresie jesienno-zimowym
W okresie jesienno-zimowym częściej zapadamy na choroby zakaźne. Dlaczego się tak dzieje? Powodów jest co najmniej kilka. Jednym z nich jest mniejsze...
Jesteś palaczem? Na te witaminy uważaj, bo zwiększają ryzyko rozwoju raka płuc!
Niedobory witamin i związków mineralnych osłabiają układ odpornościowy, zwiększając podatność na rozwój infekcji oddechowych i nowotworów. Powszechnie zaleca...
Rak piersi w Polsce. Poznaj statystyki i programy profilaktyczne
Rak piersi jest najczęstszym nowotworem kobiecym w Polsce. Profilaktyczne badania diagnostyczne takie, jak mammografia i USG piersi, pozwalają wcześnie wykryć i...
Karczoch – niedoceniane warzywo regulujące metabolizm. Przepisy z kwiatem karczocha
Karczoch hiszpański zwany zwyczajnym swoim wyglądem przypomina duży kwiat ostu. Warzywo jest coraz bardziej popularne w Polsce, a sporządzany z niego wyciąg...
Rozszerzanie diety niemowlęcia – najczęstsze błędy
Rozszerzanie diety niemowlęcia stanowi spore wyzwanie dla rodziców. Prawidłowe żywienie niemowlaka od samego początku ma wpływ na jego rozwój psychiczny oraz...